Det viktigaste när man skall CE-märka en utrustning är att göra en riskanalys/riskbedömning. Och åtgärda de fel och brister som hittas.

CE-märket är passet för fri passage och avsett som en signal till marknadskontrollen att tillverkaren garanterar dels att produkten överensstämmer med kraven på säkerhet, hälsa och miljö, dels att föreskriven kontrollprocedur följts.

För produktansvar, produktsäkerhet och producentansvar finns särskilda direktiv och regler.

Obs! En produkt kan omfattas av flera direktiv/myndighetsföreskrifter och alla krav måste vara uppfyllda. När en produkt uppfyller kraven och eventuellt godkänts av ett eller flera direktiv, som är relevanta för produkten, får den bära CE-märket och säljas i hela EU/EES-området utan ytterligare godkännanden, anpassningar eller omprövningar.

Maskindirektiven har fler krav, till exempel måste en lyftanordning bredvid CE-märket ha en uppgift om vilken lyftkraft som den är testad för.

Dokumentationen måste bevaras lättillgängligt. CE-märkning gäller även om varan enbart säljs inom Sverige eller tillverkas för eget bruk i den egna fabriken. Importeras produkter d.v.s. utanför EU eller EES så skall produkten CE-märkas. Operatörsmanualen måste översättas i tryckt form till användarens språk.

Konsekvenser av att inte följa direktiven kan resultera i tvångsåtgärder mot tillverkare, importörer, leverantörer och användare till exempel:

  • sanktionsavgift eller böter
  • förbud mot försäljning
  • förbud att ta i drift
  • åtagande av produkt, importören och/eller tillverkaren
  • varningsannonseringen

Maskiner

OBS! inom några få år kommer den nya maskinförordningen. När den har införts så gäller den direkt i hela EU utan någon övergångsperiod. Så för din egen skull bör du sätta dig in i det nya.

Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse, Maskiner (AFS 2008:3), bygger på EG:s maskindirektiv och innehåller gemensamma europeiska krav avseende människors hälsa, säkerhet och miljö vid arbete med maskiner. Maskiner kan även omfattas av andra direktiv, till exempel elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) och lågspänningsdirektivet (LVD).

Vilka omfattas av maskindirektivet?

Tillverkare som vill sälja sina produkter inom EES-området måste följa maskindirektivets krav. Det gäller även den som enbart säljer inom Sverige eller som tillverkar maskiner för eget bruk. Om maskinen tillverkats utanför EES-området övergår motsvarande ansvar på importören.

I Sverige är det Arbetsmiljöverket som ansvarar för att reglerna i maskindirektivet följs. Rent praktiskt kommer övervakningen i Sverige till stor del att ske i samband med inspektioner på arbetsplatser, mässor och utställningar.

Krav på tillverkare och importörer

En maskin får inte säljas inom EES-området om inte tillverkaren upprättar och undertecknar en försäkran om överensstämmelse samt fäster ett CE-märke på maskinen.

Alla maskiner skall också åtföljas av en bruksanvisning på användarens språk dvs. på svenska för den svenska marknaden.

Den tekniska dokumentationen

Alla maskiner skall återföljas av en bruksanvisning på köparens/användarens språk. På svenska i Sverige.

Innan en försäkran om överensstämmelse utfärdas måste tillverkaren upprätta en teknisk dokumentation.

Sanktionsavgifter

För vissa av bestämmelserna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller att du som är arbetsgivare kan bli skyldig att betala en sanktionsavgift om du inte följer dem. Tidigare var flera bestämmelser i deras föreskrifter straffbelagda. Det innebar att man kunde bli dömd till böter om man bröt mot dem.

Sanktionsavgift och böter – vad är skillnaden?

En sanktionsavgift är en avgift, medan böter är ett straff man döms till i domstol. Att bryta mot en bestämmelse som är belagd med böter ses som en kriminell handling. Ett sådant arbetsmiljöärende hanteras därför av polis och går sedan vidare till åklagare och domstol.

En sanktionsavgift kan utdömas direkt medan böter går via domstol innan det utfärdas ett strafföreläggande.

Läs mer på www.av.se

  • Även hos Arbetsmiljöverket sker en revidering av deras bestämmelser.
  • Beslut i september om Arbetsmiljöverkets regler i en ny struktur.
  • De börjar gälla 1 januari 2025 träder.